Инициативата помага на 22 000 души годишно в борбата с вредния

...
Инициативата помага на 22 000 души годишно в борбата с вредния
Коментари Харесай

Eлектронни цигари, раздавани безплатно в британски болници, помагат на пушачите да се откажат

Инициативата оказва помощ на 22 000 души годишно в битката с нездравословния табиет

Раздаването на безвъзмездни стартови пакети за електронни цигари на пушачи в болничните отделения за незабавна помощ оказва помощ на повече хора да спрат да пушат, откри изследване, финансирано от Национален институт за изследване на здравето и грижите в Англия/NIHR/, извършено от учени от Университета на Източна Англия сред януари и август 2022 година в 6 отделения за незабавна помощ в Обединеното кралство и оповестено през март 2024 година в Emergency Medicine Journal. Изследователският екип се надява самодейността да бъде публикувана в лечебните заведения в цялата страна и предвижда, че това може да докара до още 22 000 души, които да отхвърлят тютюнопушенето всяка година.

Общо 972 пушачи са взели присъединяване в изследването, всички от които са посетили незабавна помощ по разнообразни аргументи. Те са били разпределени на инцидентен принцип на две идентични групи. Първата получава препоръки, стартов пакет за електронни цигари и ориентиране към локални служби за прекъсване на тютюнопушенето. Втората - единствено писмена информация за наличните на локално равнище услуги за прекъсване на тютюнопушенето.

Проучването открива, че хората от първата група са 76% по-склонни да се откажат спрямо втората група, като 6 месеца по-късно съвсем 1 от 4 души, получили стартовите пакети, споделят, че са спрели да пушат. Тези, които са ги получили, само че не са се отказали изцяло, е по-вероятно да са понижили броя на изпушените цигари.

" Спешните отделения в Англия одобряват повече от 24 милиона души всяка година, от които към една четвърт са сегашни пушачи. Посещението в незабавното поделение предлага скъпа опция за хората да бъдат подкрепени да се откажат от тютюнопушенето, което ще усъвършенства възможностите им за възобновяване от всичко, което ги е довело в болница, и също по този начин ще предотврати бъдещи болести, споделя Д-р Иън Поуп от UEA’s Norwich Medical School и доктор по незабавна помощ.

Координаторът на изследването проф. Кейтлин Нотли от UEA’s Norwich Medical School добавя: „ Много хора, които пушат, желаят да спрат, само че им е мъчно да съумеят в дълготраен проект. Електронните цигари имитират преживяването от пушене на цигари, тъй като се държат в ръка и генерират пара, сходна на пушек, когато се употребяват. Те могат да бъдат подобаваща опция за подкрепяне на хората да се откажат от тютюнопушенето, даже в случай че са опитвали и са се провалили в предишното. “

Англия е измежду страните, които залагат на метода за понижаване на вредата от тютюнопушенето, посредством подмяна на цигарите с научно обосновани по-малко нездравословни други възможности.

През април 2023 година държавното управление на Англия започва и първата в света стратегия за отвод от тютюнопушене посредством разпределяне на 1 милион безвъзмездни стартови комплекти за вейпинг.

“Не желаеме децата да се пристрастяват към каквото и да е от ранна възраст. Но за възрастните вейпингът е доста по-малко нездравословен от тютюнопушенето. Вече разполагаме със мощни доказателства от Оксфордския университет, че спрямо никотиновите дъвки или лепенки, вейпингът е доста по-ефективен като инструмент за отричане. Смята се, че с помощта на електронните цигари, годишно сред 50 и 70 хиляди души в Англия стопират да пушат ”, сподели тогава Нийл О’Брайън, заместник-министър на опазването на здравето на Острова.

От години Обединеното кралство е водач в региона на намаляването на риска от тютюнопушенето, като авторитетни здравни органи като Агенцията по публично здраве (Public Health England) декларират, че електроните цигари са 95% по-малко нездравословни от пушенето на стандартни цигари.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР